Hedgehog Dream

Mire figyelj, ha textil házat választasz a törpesünödnek?


Mire figyelj, ha textil házat választasz a törpesünödnek?

Az afrikai törpesünök nagyon szeretik a puha, meleg fekhelyeket, főleg, ha még jól el is tudnak benne bújni a nyugodt pihenéshez. Mégis nagyon körültekintőnek kell lennünk a megfelelő textilből készült törpesün ház vagy bújózsák kiválasztásánál.
Fontos, hogy az anyagok a meleg biztosításán túl ne akadályozzák a megfelelő szellőzést.
A sünik gyakran és kitartóan kaparászva egyengetik el a fekvőfelületüket. Csak olyan anyag jöhet szóba, ami tartósan bírni fogja ezt, és kaparás hatására nem szálasodik.

Helyes varrásmód

A sünire komoly veszélyt jelentenek az anyagból leváló szálak, vagy a varráshoz használt cérnák. A szabadon hozzáférhető szálak leggyakrabban a lábakra tekerednek, de láttam már szomorú példát bajusszal összesodródott, vagy egyéb testrészre tekeredett szálakról is. A süni leginkább éjjel aktív, amikor a gazdi alszik. A süni általában nem jelzi hangokkal, hogy bajban van, így órákig segítség nélkül maradhat, mialatt a cérnák komoly vágásokat okozhatnak, elszoríthatják a keringést, mely elhaláshoz vezethet, vagy szélsőséges esetben a cérna fogságába esett végtagtól a süni öncsonkítással szabadul.
Néhány alapvető szabály betartásával ezeket a felesleges és értelmetlen sérüléseket elkerülhetjük.
A bújózsákok és textil házak általában legalább két réteg anyagból készülnek. Ilyenkor a külső és belső anyagrétegek varrott széleit egymás felé fordítjuk, így sem a külső, sem a belső oldalon nem láthatóak cérnák és anyagszélek (rejtett varrás).

Ha a termék rejtett varrással készült, akkor sem a külső, sem a belső oldal varrásait nem látjuk.

Ha a termék rejtett varrással készült, akkor sem a külső, sem a belső oldal varrásait nem látjuk.

 

 

 

 

 

 

 

Soha ne használj olyan terméket, melynél az anyagszélek a bújózsák vagy házikó belsejében szabadon maradnak!

 

 

 

 

 

 

Ha csak polár anyag eldolgozatlan szélei maradnak szabadon, maga az anyag ugyan nem fog szálasodni, de a cérna hozzáférhető marad a sün számára, kaparással megkezdhető, vagy a karom beakadhat.

 

 

 

 
 
 
 
Törpesün ház dekorációja

A dizájnnak csak a fantázia szab határt, már igazán nagy a választék formában, színben egyaránt. Egy-egy cuki darab láttán mégis nézzük meg alaposan, hogy a bújózsák, házikó díszítése során milyen anyagok kerültek felhasználásra. Semmiképpen ne legyenek rajta csipkés, rojtos, szálas, egyéb beakadást engedő elemek. Ahogyan veszélyt okozhatnak apró leváló, leharapdálható gyöngyök, flitterek, bigyók. A süni biztonsága érdekében kerüljük a nem megfelelően dekorált darabokat is!

A megfelelően kiválasztott bújózsákot és házikót is minden mosás után alaposan nézzük át kívül-belül, mielőtt újra a sünhöz kerül! Ha találunk lógó cérnaszálakat, mindenképpen vágjuk le azokat! Ellenőrizzük azt is, hogy nincsenek-e meglazult, bomló varrások!

Tisztíthatóság

Ugyan nem biztonsági, de fontos szempont a könnyen tisztíthatóság is! Ha olyan házikót választasz, amelynél a belső réteg teljesen fixen össze van varrva a külső rétegekkel, tehát a belső anyag nem kifordítható a külsőből, akkor bizony tapasztalni fogod, hogy főleg a házikó belső széleinél felgyűlő szöszöket, szőröket, tüskéket, alom darabkákat nagyon nehéz maradéktalanul kipucolni a ház belsejéből. Gépi mosásnál egyenesen ott gyűlik össze rétegben minden, amit ki akartál onnan mosni. Ha viszont kifordítható a házból a belső bélés, akkor minden zug, minden hajlat könnyen hozzáférhető, maradéktalanul takarítható.

 

Ha ezt a pár szabályt betartjuk, minden adott lesz a sünink nyugodt, biztonságos alvásához.

 

Rejtett varrással készült törpesün házak ITT!

Please follow and like us:
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

error

Tetszett? Oszd meg másokkal is!