Hedgehog Dream

Mit tehetünk, ha a sünink mufurc?


Ahogyan az embereknél, ugyanúgy a sünöknél is érvényes, hogy ahány példány, annyi különböző személyiség.

 

Mindenki olvadozik egy-egy pocaksimogatást, masszírozást, cirógatást engedő sünis kép, videó láttán, de nem minden süni bízik ennyire az emberben.  Az afrikai törpesün a természetben zsákmányállat, ösztönösen védekezik, ha számára ismeretlen, szokatlan, ijesztő hatás éri. Ilyenkor gombócba ugrik, morgó-puffogó hanggal és égbe meresztett tüskéivel próbálja elrettenteni a „támadóját”. A tüskék hatékonyságát még növelni is tudja, amikor puffogás közben ugrik egy picit és az igencsak hegyes tüskék ezernyi tűként böknek.

 

Az afrikai törpesün tenyésztése még nem tekint vissza olyan hosszú múltra, mint például a kutyáké. A sünökben még jócskán jelen van a természetes, ösztönös viselkedés, a „zsákmányállat vagyok”- tudat.

Ha a jövendőbeli kis családtagunkat nem hirtelen támadt lelkesedéssel kisállat-kereskedésben vagy állat-börzén vásároljuk, hanem tenyésztőtől, akkor máris megtettük az első jelentős lépést, hogy ne érhessen bennünket (és főleg a sünit) nagy csalódás. Egy lelkiismeretes tenyésztőnél nem születnek a kis sünik futószalagon. A tenyésztő gondosan választja ki a süni-szülőket és van ideje, tudása az apróságokat kézhez szoktatni, egészségben gondozni, míg gazdihoz kerülhetnek. A tenyésztő ismeri a kis sünik természetét, tud neked segíteni abban, hogy a leginkább hozzád illő sünikét választhasd.

Minden egyes kis süni egy apró csoda a maga egyéni természetével. Vannak rámenős, felfedező sünik, a nagyon bizalmas szeretetgombócok és a félénkebb, bátortalanabb sünik. Ez utóbbiak sajnos felkészületlen gazdi kezében hamar végzik magányosan elhanyagolva a sarokban, vagy apróhirdetésekben új gazdira várva. Pedig következetes és kitartó neveléssel a legmufurcabb sünit is ki lehet nyitni, elő lehet csalogatni a tüskék alól a szeretetre vágyó kedves kis társat.

Ami a gyereknevelés területén is jól megfigyelhetően működik, az a süniknél is csodákra képes. Ez nem más, mint a következetesség, kiszámíthatóság, napirend, kitartás és természetesen nem utolsó sorban a sok-sok szeretet.

Nagy biztonságérzetet tudsz adni a sünidnek azzal, ha a lakóhelye megfelelő, kényelmes és ÁLLANDÓ! Szoktasd a sünit napirendhez! Gondold át, hogyan telnek a napjaid, tervezd meg, hogyan tudod ebbe beilleszteni a sünivel kapcsolatos teendőket úgy, hogy az állandóságot fenn tudd tartani! Kezd el alkalmazni! Legyél kitartó akkor is, ha a süni eleinte nemtetszését fejezi ki, mert még bizonytalan, nem tudja mi vár rá. Látni fogod, hogy milyen hamar hozzászokik és milyen gyorsan fog változni a viselkedése.

Nem csak a napirendhez lehet hozzászoktatni a sünit, hanem egyszerű jelzésekhez is, amikkel kommunikálhatod felé, hogy mikor mi fog következni, mire számítson. Például kialakíthatsz kis szertartást a süni ébresztéséhez, ha valamiért ki kell őt venni a helyéről, még mielőtt magától felébredne. Nem szerencsés hirtelen felkapni bújózsákostól vagy abból hirtelen elővenni őt. Ilyenkor használjunk mindig állandó jelzést, például simogassuk gyengéden a bújózsákkal együtt, ismételgessük neki az ehhez a folyamathoz kötött szavunkat, hagyjunk neki időt az ébredésre. Hamar megtanulja, hogy nem kell minden külső zajra, hangunkra, jelenlétünkre reagálnia, nem kell „készenlétben” várnia, mikor kapják ki váratlanul a helyéről, alhat nyugodtan, mert csak a megszokott keltegetésre kell ébredni.

A szükséges fürdetés vagy a karomvágás szokta még feladni a leckét, de ezeket is kiszámíthatóvá lehet tenni a süni számára. Ha folyamatos ismétléssel megtanítod a süninek, hogy kösse össze a buksijában például a törölközőjének (vagy bármilyen egyéb tárgynak, helyszínnek, történésnek) az előkerülését azzal, hogy most fürdetésre lehet számítani, akkor idővel kiegyensúlyozottabb viselkedésre számíthatsz. Ehhez persze kell az is, hogy fürdés közben a süni ne érezze veszélyben magát. Tapasztald ki, hogy mi az, amit a sünid még el tud fogadni. Kezdd 2-3 ujjnyi magas vízzel, amiben biztonsággal leér a lába, ne menjen víz az orrába, szemébe, fülébe. Néhány próbálkozás után megtanulja saját tapasztalatból, hogy vízben gömbölyödni nem jó dolog. A süni viselkedéséből látni fogod, hogy tetszik-e neki, érdekli-e, szívesen sétálgat a vízben vagy inkább csak azt várja, hogy mikor veszed már ki. Ezt fogadd el és alkalmazkodj hozzá, nem természetes közege a víz. Attól, hogy tud úszni, nem biztos, hogy szeret is. Gondolj arra, hogy ha a természetben a süni vízbe kerül, akkor az életben maradásáért úszik, nem pedig kalandvágyból. Ha nem tetszik a sünidnek vízben lenni, próbáld minél hamarabb elvégezni a fürdetését és mielőbb kimenteni őt a számára kellemetlen közegből. Ha nem lehet vele megszerettetni a vizet, az megtanítható neki, hogy nem tart sokáig, nem esik bántódása és még valami fincsi jutalom is várhatja a fürdés végén, amiért hősiesen viselkedett. Amikor a fürdetés időpontját kiválasztjuk, tartsuk tiszteletben, hogy a süni éjszakai állat, ne a nappali alvásidejének a kellős közepén várjuk el tőle, hogy még élvezze is. Tegyük korán reggelre (még mielőtt elvonul aludni) vagy estére (amikor már felébredt).

A karomvágáshoz is érdemes fokozatosan szoktatni. Amikor még pici a sün és  a karmai sem hosszúak, már el lehet kezdeni hozzászoktatni, hogy a lábacskáit megfogjuk és kicsit tartjuk az ujjaink között. A mufurcok eleinte gyorsan elrántják a „fogságba esett” lábacskát, de fokozatosan megszokják, hogy semmi bántódásuk nem esik. Ne essünk kétségbe, ha első nekifutásra csak 1-1 karmot sikerül lecsippenteni. Inkább csináljuk lassan, óvatosan, de mindenképpen nyugodtan és határozottan. Ha mi magunk is félünk az egésztől, azt az állat megérzi. Olyan is előfordul, hogy valamilyen oknál fogva a süni a kiszemelt időpontban véletlenül sem akar közreműködni. Ilyenkor halasszuk el és tapasztaljuk ki, hogy melyik időszakban engedékenyebb a süni, semmiképpen ne „birkózzunk” vele, azzal csak felbosszantjuk és védekezésre késztetjük. Praktikus, ha a karomvágást fürdés vagy lábmosás előzi meg, mert ilyenkor a karom megpuhul, könnyebb vágni, a puha karom nem ad ki pattanó hangot vágáskor, a tiszta karmon pedig az is jobban látszik, hogy meddig szabad vágni, hogy ne okozzunk sérülést. Az ügyes viselkedést itt is érdemes jutalmazni egy finom falattal.

Az együtt töltött időben is tartsuk tiszteletben a süni személyiségét, szánjunk elég időt a megismerésére! Mit csinál szívesen, szeret-e a szobában/lakásban felfedezőútra indulni, vagy csak begubózik valamelyik sarokban? Szívesen bújik-e hozzánk egy kis melegedésért? Jobban szeret szundikálni, pihenni velünk vagy nyughatatlan felfedező és nem szívesen marad kézben, folyton úton van valahová? Vannak sünik, akik nem fogadják el az erős fényt. Azért fúrja be legalább a fejét valami alá, hogy az erős fény elől elbújjon. Ha gyengítünk a megvilágításon, esélyesebb, hogy a süni aktívabban viselkedik. Alkalmazkodjunk mi is a sünihez!

Ez mind-mind sok idő és kitartás. Ha a saját életünkben sincs kiszámítható napirend, ha saját magunk számára sem tudunk egy viszonylagos állandóságot biztosítani, akkor érdemes előbb átgondolni, biztosan tudunk-e egy másik életért felelősséget vállalni!

Ha a süni mellett döntünk, fogadjuk el és szeressük őt olyannak, amilyen a saját egyénisége! Biztosak lehetünk benne, hogy a tüskék alatt rengeteg szeretet lapul, csak elő kell csalogatni! Ha elakadnál, fordulj bizalommal segítségért elsősorban a sünid tenyésztőjéhez, vagy más tenyésztőhöz, tapasztalt süni-gazdihoz!

 

Please follow and like us:
error
error

Tetszett? Oszd meg másokkal is!